Сир Чеддер

Країна виробник:

Англія

Вид:

Твердий

Молоко:

Коров'яче

Тип сиру:

Молодий

Сир Чеддер

Код: 120122
67.90 грн/100 г
Вага, кг:
Мінімальна вага замовлення 150 г
  • Смакові якості
  • Поєднання і подача
  • Історія

Смак сиру - вершковий, гострий з легкою кислинкою і приємним горіховим присмаком. Голова сиру, як правило, має циліндричну форму і маслянисту корку.

Плавлений чеддер поливають печену картоплю, використовують для приготування сирних бісквітів, салатів, гамбургерів і канапе. З нього роблять соус до м'яса, риби або просто кладуть на тост. Відмінне поєднується з червоними легкими винами і яблучним сидром.

Історія сиру чеддер починається в ХII столітті і налічує вже понад 800 років. Своє ім'я він, як і багато інших сортів сиру, отримав від назви поселення, в якому був вперше зроблений, а саме, села Чеддер в графстві Сомерсет. Сир, який отримав в подальшому світову славу, визрівав у печерах ущелини Чеддер, неподалік від однойменного села. Температура та вологість в цих печерах ідеальним чином підходили для дозрівання сиру. Перші згадки про закупівлі Чеддер можна знайти в записах лічильної книги Короля Англії, датовані 1170 роком (за часів правління Генріха II). Цей сир завжди користувався особливою любов'ю і розташуванням англійських монарших осіб, які розпоряджалися закуповувати його тоннами для королівських святкувань. При правлінні короля Чарльза I (XVII століття) цей сир перекуповувався королівським двором ще на етапі виробництва, поза стінами палацу його зустріти, купити або спробувати було просто неможливо. До слова, королева Британії Вікторія отримала в подарунок на весілля диск сиру Чеддер величезних розмірів вагою понад півтонни. Пізніше технологія сиру була вдосконалена. Так, в XIX столітті праці Джозефа Гардінга, який докладно описав і стандартизував технологію виробництва сиру Чеддер, вивели його якість на новий рівень і забезпечили цьому сиру світову славу і визнання, а самому автору заслужили почесне звання "Батько Чеддер". Сьогодні сир чеддер в готовому вигляді буває круглої або циліндричної форми. Деякі фермери підфарбовують сир натуральним барвником аннато, так виходить червоний чеддер.