Сир Гауда молодий

Країна виробник:

Голландія

Вид:

Твердий

Молоко:

Коров'яче

Тип сиру:

Молодий

Сир Гауда молодий

Код: 119004
31.90 грн 26.40 грн /100 г
Вага, кг:
Мінімальна вага замовлення 150 г
  • Смакові якості
  • Поєднання і подача
  • Історія

Смак вершковий, солонуватий з відтінком заварного крему. У міру того як сир зріє, смак та аромат стає більш насиченим та гострим. Вживання молодої Гауди сприятливо впливає на шкіру, кістки, розумові здібності та зір, при інтенсивних фізичних навантаженнях допомагає швидко і ефективно відновити сили.

Сир їдять абсолютно з усім - на бутербродах, з соусами та гірчицю, на тостах та крекерах, кубиками в канапе з фруктами або маслинами. На сирній тарілці хорошу компанію Гауді складуть сезонні фрукти, як кислі, так і солодкі - персики, виноград, вишні, ананаси. Поза сезоном - сухофрукти та мигдаль. Молода Гауда добре підходить до Рислінгу, легких ігристих білих та рожевих вин.

Відомо, що сир названий на честь міста Гауда, розташованого в південній частині Голландії. Але перша згадка про сир з назвою «гауда» зустрічається в 1184 році, а дата заснування міста Гауда - 1272 рік. Виходить, що саме місто отримало свою назву на честь сиру, а не навпаки. Якщо бути зовсім точним, то місто утворлося на річці Гоув, і про нього є згадки 1139 року, яке тоді називалося Гауда, але враховуючи, що будівля муніципалітету та ратушу побудували лише в XV столітті, можна вважати тодішню Гауду - селом. Тоді там був влаштований ринок, на якому продавали однойменний ароматний жовто-помаранчевий сир. Ринок діє до сих пір, і щочетверга починаючи з квітня по жовтень поціновувачі сиру приходять туди за своїм ароматними ласощами. У Голландії існувала традиція - фермери в солом'яних капелюхах і покупці сиру домовляються про ціну на торговій площі Гауді, ляскаючи в долоні один одного, вигукуючи свою ціну. Цей ритуал відбувається і зараз на центральній площі Гауди, коли починає свою роботу сирний ярмарок. Років 700 тому сирні голови мали різну вагу, і щоб визначити ціну, користувалися послугами спеціальних вагів. Пізніше в Гауді утворилася спеціальна незалежна сирна палата, яка визначає вагу і якість сиру, а в 1668 році було збудовано будівлю гаудскої сирної вагової палати, вважається одним з найкрасивіших в Голландії місць. Сир гауда розрізняють відразу за кількома параметрами. Сир може бути промисловим або фермерським, може бути виготовлений з пастеризованого або непастеризованого молока, мати різне походження і вік витримки. Традиційно сир розрізняють за віком, відповідно до якого йому присвоюється ім'я (позначається на упаковці), в якому kaas - це власне сир:

Кожен сир - це вже легенда, а легенда повинна бути впізнана. Сьогодні більшість виробників дає ексклюзивне ім'я кожному власному сиру, у якого є своя історія та свої особливості. Адже не тільки грунт, порода корів та витримка впливає на смак, а й спеціальна закваска, рецепт якої кожен виробник зберігає в секреті.