Сир Гауда напів-витриманий

Країна виробник:

Голандія

Вид:

Твердий

Молоко:

Коров'яче

Тип сиру:

Витриманий

Сир Гауда напів-витриманий

Код: 119008
37.90 грн/100 г
Вага, кг:
Мінімальна вага замовлення 150 г
  • Смакові якості
  • Поєднання і подача
  • Історія

У міру того як сир зріє, смак стає більш терпким та яскравим. У структурі напів-витриманого сиру, як і ароматі, відчуваються карамельні ласощі.

Напів-витриманий сир добре подавати з медом та горішками. Середньої витримки насичене вино і сезонні фрукти підкреслять смак сиру на тарілці.

Відомо, що сир названий на честь міста Гауда, розташованого в південній частині Голландії. Але перша згадка про сир з назвою «гауда» зустрічається в 1184 році, а дата заснування міста Гауда - 1272 рік. Виходить, що саме місто отримало свою назву на честь сиру, а не навпаки. Якщо бути зовсім точним, то місто утворлося на річці Гоув, і про нього є згадки 1139 року, яке тоді називалося Гауда, але враховуючи, що будівля муніципалітету та ратушу побудували лише в XV столітті, можна вважати тодішню Гауду - селом. Тоді там був влаштований ринок, на якому продавали однойменний ароматний жовто-помаранчевий сир. Ринок діє до сих пір, і щочетверга починаючи з квітня по жовтень поціновувачі сиру приходять туди за своїм ароматними ласощами. У Голландії існувала традиція - фермери в солом'яних капелюхах і покупці сиру домовляються про ціну на торговій площі Гауді, ляскаючи в долоні один одного, вигукуючи свою ціну. Цей ритуал відбувається і зараз на центральній площі Гауди, коли починає свою роботу сирний ярмарок. Років 700 тому сирні голови мали різну вагу, і щоб визначити ціну, користувалися послугами спеціальних вагів. Пізніше в Гауді утворилася спеціальна незалежна сирна палата, яка визначає вагу і якість сиру, а в 1668 році було збудовано будівлю гаудскої сирної вагової палати, вважається одним з найкрасивіших в Голландії місць. Сир гауда розрізняють відразу за кількома параметрами. Сир може бути промисловим або фермерським, може бути виготовлений з пастеризованого або непастеризованого молока, мати різне походження і вік витримки. Традиційно сир розрізняють за віком, відповідно до якого йому присвоюється ім'я (позначається на упаковці), в якому kaas - це власне сир:

Кожен сир - це вже легенда, а легенда повинна бути впізнана. Сьогодні більшість виробників дає ексклюзивне ім'я кожному власному сиру, у якого є своя історія та свої особливості. Адже не тільки грунт, порода корів та витримка впливає на смак, а й спеціальна закваска, рецепт якої кожен виробник зберігає в секреті.