Сир Горгонзола Дольче

Країна виробник:

Італія

Вид:

М'який

Молоко:

Коров'яче

Тип сиру:

З цвіллю

Сир Горгонзола Дольче

Код: 114138
52.90 грн/100 г
Вага, кг:
Мінімальна вага замовлення 150 г
  • Смакові якості
  • Поєднання і подача
  • Історія

Незважаючи на плісняву та гострий аромат, смак горгонзоли - м'який, вершковий та злегка солодкуватий. Як і всі блакитні сири, Горгонзола багата мінеральними солями і вітамінами, містить велику кількість білка та молочного жиру. Сто грам цього сиру забезпечують добову потребу людини в найважливіших дефіцитних амінокислотах, вітамінах А, РР і групи В.

Горгонзолу часто додають у соуси, різотто, поленту та інші італійські страви. Зазвичай це робиться, коли сир залежався в холодильнику і придбав дуже гострий смак. Сир прекрасний в поєднанні з рідким гіркуватим медом, а також помідорами чері, перцем, редькою і гарбузом. Вершкова Горгонзола Дольче добре поєднується з м'якими несолодкими червоними і білими винами, наприклад, Рислінг, Мерло або Фраскаті Суперіор. До пікантної радять подавати червоні кріплені вина, а також терпке пиво.

Горгонзола Дольче - відомий італійський сир родини блакитних сирів, який легко впізнати за характерним гоструватим смаком. Батьківщина сиру - Ломбардія. А історія його виникнення бере початок ще в середньовічні часи. Спочатку сир називався «страккіно» (з італійського «втомлений»), тому що готувався з молока корів, стомлених після довгої міграції на південь. Горгонзола, наступник «страккіно», був винайдений випадково. Місцевий сировар, пропустивши через любовне побачення свою вечірню роботу, вранці вирішив перемісити вечірню сирну масу з ранковою. Результат його роботи приголомшив. Протягом кількох століть Горгонзола трохи змінила свій зовнішній вигляд і смак. Вона стала трохи м'якшою і менш гострою, проте зберегла свої виняткові поживні властивості. Сьогодні цей сир можна робити тільки на території Італії, адже він має знак захищеного місця походження Denominazione di Origine Controllata. Сир варять із цільного пастеризованого коров'ячого молока. Після його створоження у масу за допомогою довгих шприців вводять грибок Penicillium glaucum. Саме від цієї «ін'єкції» у Горгонзоли з'являються поздовжні зелені смужки. Далі сформовані сирні головки закладають у вологу печеру або підвал, а через кілька діб проводять сухе соління. Зріє сир від двох до чотирьох місяців. Як і Рокфор, цей сир також визріває в печерах і пронизаний прожилками зелено-блакитної плісняви.