Сир Камамбер

Країна виробник:

Франція

Вид:

М'який

Молоко:

Коров'яче

Тип сиру:

З цвіллю

Сир Камамбер

Код: 000716
63.90 грн 54.30 грн /100 г
Вага, кг:
Мінімальна вага замовлення 150 г
  • Смакові якості
  • Поєднання і подача
  • Історія

Смак вершковий, з нотками горіхів, грибів, трави і фруктів. Запах може нагадувати про свіжі вершки, кольорову капусту та навіть мокру солому.

Подавати окремо з горіхами, зеленню і солодкими фруктами, можна включати до складу сирної тарілки в доповненні з солодкими соусами. Чудово запікати камамбер цілою головою із зеленню та горіхами. Найкраще підходить до червоних легких вин та яблучного сидру.

Вперше сир камамбер був виготовлений в 1791 році селянкою з Нормандії Марі Арель. Під час Французької революції вона заховала від переслідувань ченця з провінції Брі, і в подяку за порятунок він навчив її готувати сир за секретним рецептом своєї батьківщини - м'який, вершковий, покритий щільною скоринкою цвілі. Так як для сиру дуже важливий «терруар» - клімат, склад грунту і сорти трав, які їдять корови, у нормандської селянки, що живе далеко від центрального регіону Франції, вийшов новий сорт сиру: чи не найдавніший сир брі, а його молодший брат, який поки не мав власного імені і називався просто нормандським сиром. Протягом майже століття нащадки Марі займалися виробництвом сиру за цим рецептом, покращуючи його і адаптуючи під місцеві умови. У 1863 році цей сир був представлений Наполеону III як продукт нормандської села Камамбер. Імператор дуже його полюбив і закріпив за ним назву місця походження. Завдяки Наполеону весь Париж захопився сиром з Нормандії, і сироробній сім'ї Арель довелося в терміновому порядку розширювати виробництво. Сири відправляли в Париж поїздом, який на той час поєднав столицю і провінцію. Довгий час сир Камамбер можна було спробувати тільки у Франції, так як тривале транспортування такого ніжного продукту було неможливе. Завдяки залізниці до Парижа він доїжав за 6 годин загорнутим в солому, і це була межа його можливостей. Лише в 1890 році інженер Рідель розробив дерев'яні коробки, в яких можна було перевозити камамбер на великі відстані. Сир відразу ж завоював Америку, а дерев'яні коробки до сих пір використовуються для перевезення справжнього французького камамбера. Цікаво, що спочатку сир камамбер мав яку завгодно корку, тільки не білу. Зазвичай на ньому сама собою утворювалася сіро-блакитна цвіль з коричневими плямами. Тільки на початку XX століття цей процес був взятий під контроль, і сировари почали використовувати особливий вид спеціально виведеної цвілі - Penicillium camemberti - дає красиву сніжно-білу корочку. Тоді ж, на початку XX століття лікарі помітили, що завдяки цих грибків нормандський сир можна з успіхом використовувати для лікування шлунково-кишкових захворювань. Однак, офіційним стандартом для камамберу біла скоринка стала тільки в 1970-х. Під час I Світової війни кола сиру камамбер в жерстяних коробках входили в пайок французьких солдатів. Так він отримав всенародну любов і став широко відомий в усьому світі. У XX столітті в багатьох країнах з'явилися місцеві різновиди м'якого сиру з пліснявою, приготовані за рецептом камамберу. І хоча вони носять інші назви, їх зовнішній вигляд і смак дуже близькі до класичного нормандського камамберу. У 1983 році «Камамбер з Нормандії» отримав сертифікат АОС, що гарантує - продукт зроблений на певній території з дотриманням традиційної технології.