- Артикул:881029
- 100
- Країна виробник:Нідерланди
- Молоко:Коров'яче
- Тип сиру:твердий неварений
- Витримка:Витриманий (20 тижнів)
- Жирність на 100 г:30,9 г
Проосдай – хоча і
є голландським сиром, але це не Гауда. В нашому асортименті ця група сирів
представлена двома видами: 20 тижнів та 40 тижнів і ми часто називаємо їх
голландським Пармезаном, тому що в рецептурі цих сирів щільно переплелись
голландські та італійські традиції.
Історія появи
рецепту проосдаю дуже цікава та почалася ще в далекі 1500 роки. Тоді території
на сході Нідерландів належали Римсько-католицькій церкві, а сан священика, що
керував ними називався проосд (proost). На територіях,
якими керував священик, було декілька ферм на яких тримали стада корів і виготовляли
традиційні голландські сири. Це дуже зацікавило італійця і він навчив місцевих
сироварів варити сири, так як варили на його батьківщині – в Італії. Так
з’явилися перші сири нової стилістики: в сироварінні використовують термофільні
бактерії, а жирність була нижча ніж в Гаудах – до 45%. Ці сири почали називати
за саном священика Просдай (Proosdijkaas) і навіть їх форма говорить про поєднання голландських та італійських
традицій: одна сторона головки сиру має округлу форму як у Гауди а друга – з
гострим кутом як у Parmigiano Reggiano.
Завдяки своєму
унікальному рецепту та особливим умовам витримки Проосдай 20 тижнів має
солодкий фруктовий аромат, насичений смак з сирною кислинкою, медовою
солодкістю та відтінками горіхів і згущеного молока. При тому що структура сиру
щільна і легко ріжеться, в ньому вже присутня велика кількість кришталиків
кальцію.
Поєднання
Проосдай 20 тижневої
витримки чудово поєднується з середньотілими сухими
винами, як білими, так і червоними. З білих вин ми радимо Gewurztraminer
або Vina
Esmeralda, з червоних - Montepulciano
або Merlot. Також цей сир буде смакувати і з
рожевими сухими винами.
З соусів радимо обирати
мед різнотрав’я, французький джем St. Dalfour ананас-манго або абрикос-апельсин
та м’ята від Гастромайстерні.
В якості закусок обирайте
солодкі горіхи, наприклад нашу фірмову суміш горіхів з медом та сіллю, або
фруктові мармелади. З фруктів пасуватимуть яблуко, айва, рожевий або червоний
виноград, ізюм.
Проосдай – це ідеальний сир, як на сирну тарілку в поєднанні з келихом
вина, так і для кулінарних шедеврів. Обов’язково скуштуйте традиційну лазанью
або пасту з цим сиром.
Склад:
Молоко
коров'яче пастеризоване, сіль, чисті культури кисломолочних бактерій, сичужний
фермент.
Містить молочний протеїн,
лактозу.
Без ГМО.
Харчова цінність
На
100 грам продукту
·
Енергетична цінність 1653Дж/398кКал
·
30 грам білків
·
30,9 грам жирів
·
1,4 грам солі
Ще не було питань.