Сири з пліснявою

Сир з пліснявою

Сир з пліснявою - м’який сир з білою, блакитною чи червоною пліснявою. Це смаколик для істинних гурманів, який вражає своєю різноманітністю смаків: від невимушеної вершковості до палкої пікантності. Мало хто знає, що сири з пліснявою почали споживати понад 4000 років тому. Виготовляють їх переважно з коров’ячого молока, але також зустрічаються сири з козячого та овечого молока.

Історія

Перша згадка про сир з пліснявою датується 7 століттям нашої ери, та бере свій початок в печері поблизу села Рокфор у Франції. Молодий пастух, випасаючи овець, забув свій обід з хлібом та сиром в печері, а коли він повернувся сир був "уражений" пліснявою, що росла в печері і відома зараз, як блакатна пліснява. Сміливий пастух наважився спробувати "дивний делікатес" і був вражений незвичайним смаком сиру. Наступна згадка мала місце в 774 році,  коли Карл Великий в своїй подорожі вперше скушутував, популярний зараз, сир Брі. Смак сиру настільки вразив короля франків, що він назвав його "найбільш вишуканою стравою". Так Брі вважається одним з найстаріших сирів з білою пліснявою, для порівняння сир Камамбер вперше виготовили в 1791 році.

Види сирів з пліснявою

Сири з пліснявою є повністю безпечними для споживання в їжу та не несуть жодної небезпеки. Але звісно не вся пліснява є корисною. Існує 3 види плісняви, які є безпечними для споживання: біла, блакитна та червона. Відповідно до кольору плісняви і класифікують сири з пліснявою.

Сир з білою пліснявою. Сири з білою пліснявою відрізняються ароматною “кірочкою” з білої плісняви, яка за собою приховує м’яку та ніжну масу з вершковим смаком. При виробництві цих сирів використовується пліснява виду Penicillium camemberti або Penicillium candidum - ця пліснява живе виключно назовні головки сиру. Найбільш поширеними сирами з білою пліснявою є Брі та Камамбер.

Сир з блакитною пліснявою. При виробництві цих сирів використовується пліснява виду Penicillium roqueforti. За видом ця пліснява часто нагадує блакитно-зелене "мармурове полотно", яке пронизує білий сир неймовірно кремової текстури. Існує велике різноманіття сирів з блакитною пліснявою. Найпопулярнішими представниками блакитних сирів є Горгонзола, Дорблю, Рокфор.

Сир з червоною пліснявою. “Червоні” сири мають досить різкий специфічний аромат та гострий смак. Червона пліснява - це та сама біла пліснява виду Penicillium camemberti або Penicillium candidum. Свій червонувато-помаранчевий колір вона отримує за рахунок впливу солоної води чи алкоголю, якими омивають краї сиру для отримання специфічного аромату. Вони мають назву “сири з митою кіркою”. Найвідоміші сири з червоною пліснявою це - Мюнстер та Ліваро.

Виробництво

Одразу варто зазначити, що сир не є пліснявою і не є побічним продуктом плісняви. Пліснява - це скоріше особливий інгредієнт, який додають до сиру, щоб підсилити його смак та додати текстури. Технологія виробництва сирів з пліснявою різниться для сирів з блакитною, білою та червоною пліснявою. Оскільки біла пліснява формується виключно назовні головки сиру, її додають одразу в молоко на початку процесу виробництва, далі вже в процесі дозрівання на поверхні сиру формується всім відома "шкірочка" з білої плісняви. В свою чергу блакитну плісняву додають до сиру на етапі, коли вже сир готовий до дозрівання, посипаючи голову сиру пліснявою Penicillium roqueforti. Найцікавішим є те, що для формування "мармурових" прожилок в сирі, його пронизують стрижнями з нержавіючої сталі - це забезпечує циркуляцію повітря та сприяє росту плісняви. Сири з червоною пліснявою виготовляються так само, як і сири з білою пліснявою, особливим є лише процес дозрівання, який супроводжується постійним омиванням сиру солоною водою, сидром чи іншим алкоголем - це і забезпечує сиру характерну червону кірочку.

Смак, аромат та текстура

Кожен сир з пліснявою має свій унікальний смак, який також залежить від виду плісняви. Для всієї плісняви характерною рисою є гострота, яка стає яскравішою з витримкою сиру, таким чином молоді сири з пліснявою можуть зовсім не мати цієї гостроти, а більш витримані сири вражають своєю пікантністю. Сири з білою пліснявою мають більш делікатний смак, ніж сири з блакитною чи червоною. Наприклад, сир Брі є одним з найпопулярніших представників "білих" сирів, він має ніжний вершковий смак з тонким грибним післясмаком та ароматом лісових грибів. В свою чергу біла пліснява сиру Камамбер має значно гостріший та більш грибний смак, ніж у Брі. Сири з білою пліснявою характеризуються кремовою текстурою середньої щільності. Блакитна пліснява має солоний, пікантний та грибний смак, але в кожному сирі цей смак дуже індивідуальний, наприклад, в сирі Гранд Нуар пліснява має тонкий солонуватий грибний післясмак і відповідно смак сиру розкривається неймовірною ніжністю, в той час як Сент Агюр яскравий представник сирів з гоструватою та солоною блакитною пліснявою. Особливість блакитних сирів - це неймовірно ніжна та м'яка кремова текстура. "Червоні" сири мають специфічний аромат та гострий смак, а за текстурою подібні до сирів з білою пліснявою.



Брі

Брі

73 грн
Горгонзола Піканте

Горгонзола Піканте

889 грн
ДорБлю Гранд Нуар

ДорБлю Гранд Нуар

170 грн
Сент Агюр

Сент Агюр

180 грн
Камамбер Le Rustique Франція 50%

Камамбер Le Rustique Франція 50%

129 грн
Козячий Шевр

Козячий Шевр

132 грн
Сир ДУО Брі з трюфелем

Сир ДУО Брі з трюфелем

197 грн
Бюш-де-Шевр козиний Zinka
Немає

Бюш-де-Шевр козиний Zinka

Камамбер козячий Zinka
Немає

Камамбер козячий Zinka

Saint Angel
Немає

Saint Angel

Монтаньоло Аффіне
Немає

Монтаньоло Аффіне

Сир Дор Блю Лайб
Немає

Сир Дор Блю Лайб

Сир Камбацола
Немає

Сир Камбацола

Трюфельний сир Fromager d'Affinois
Немає

Трюфельний сир Fromager d'Affinois

Бле д'Овернь
Немає

Бле д'Овернь

Фурм Д'Амбер
Немає

Фурм Д'Амбер

Показано з 1 по 22 із 22 (всього сторінок: 1)